Homepage Producten Nieuws Bestellen Contact opnemen met Gebr. Frijters

 

 

Nieuws :: Jakobskruiskruid

JakobskruiskruidJakobskruiskruid komt regelmatig in het nieuws vanwege de giftigheid voor vee. Er zijn vele feiten en fabels over Jakobskruiskruid. Het is een feit dat Jakobskruiskruid en andere in Nederland voorkomende kruiskruiden giftig zijn voor zoogdieren, maar het is een fabel dat dieren sterven na één hapje van de planten. Het is ook een feit dat Kruiskruiden giftig zijn voor mensen, maar het is een fabel dat Jakobskruiskruid een groot gezondheidsrisico voor mensen vormt. Het is een feit dat Jakobskruiskruid in de afgelopen dertig jaar algemener in Nederland is geworden, maar het is een fabel dat deze soort een enorm goede windverspreider is.

De plant

Jakobskruiskruid is een algemene, zich uitbreidende plantensoort die op droge gronden en zandige wegbermen groeit. De plant wordt 30 - 100 cm hoog, heeft gele bloemen en is verwant aan Paardenbloem en Madeliefje (Composieten-familie). Jacobskruiskruid is een twee- of meerjarige plant. Het eerste levensjaar is hij als rozet aanwezig, in het tweede jaar bloeit hij in de zomer en nazomer. In de herfst zet hij zaad af. De zaden verspreiden zich met pluis tientallen meters vanaf de waardplant en blijven jaren achtereen kiemkrachtig. In een gesloten grasmat ontkiemt de soort niet makkelijk, maar zodra de bodem wordt verstoord kunnen de zaden snel en soms talrijk ontkiemen.

Groeiplaats 

van nature groeit deze warmteminnende soort in vrij droge zandgebieden, vooral in de duinen. In het veen- en kleigebied wordt Jacobskruiskruid minder vaak aangetroffen.

Paarden eten meestal geen levende kruiskruiden!

Levende Jakobskruiskruid planten worden slechts in uitzonderlijke gevallen of tijdens voedselschaarste gegeten. Paarden herkennen Jakobskruiskruid in gedroogde vorm echter niet als giftig en kruiskruid-vergiftiging kan dus optreden als kruiskdruiden in hooi terecht komen dat voor consumptie bedoeld is.

 
Heinsbergsestraat 4 | 4751 TH Oud Gastel | Telefoon 0165 - 314346, 06 - 22221854, 06 - 53627563 | E-mail: info@gebrfrijters.nl
Zon Grafisch Ontwerp © 2007 | Admin panel